четвъртък, октомври 18, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

ОСП след 2020 г. –Quo vadis

Ренационализацията на общата селскостопанска политика оставя без отговор твърде важни въпроси

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

134Четения
NivaBG.com

Намеренията за реформи в общата селскостопанска политика, изразени през тази седмица от комисаря по земеделие Фил Хоган оставят повече въпроси без отговор, отколкото да хвърлят светлина върху бъдещето на аграрната политика в Европа, пише в анализ topagrar. Фермерите и секторът например не разбраха, какво ще е бъдещето на зелените плащания, защо се окастрят директните плащания и до какво ще доведе ренационализацията на ОСП? Чрез изказването си Хоган зададе на земеделските производители и аграрният бранш бъдещата посока на развитие на ОСП .

 

Ядрото на преговорите по нея, които са в самото си начало ще е как Брюксел ще съумее да свърже финансовото подпомагане на фермерите с постигането на общите цели за опазване на климата и околната среда. Сред темите отворени за дискусии остава и тази, дали да се промени плащането, което досега беше строго обвързано с размера на обработваемите площи. В тази връзка припомняме, че някои страни като Полша и Естония се обявиха срещу запазването на СЕПП в този и вариант, а и у нас макар и плахи се чуха гласове за замяната и с плащане, основано на процент от произведена и реализирана продукция.

 

Идеята за ренационализация на ОСП като се даде повече свобода на отделните страни членки при изпълнението на поставените общоевропейски цели не се приема с благорасположение както от земеделските производители, така и от защитниците на околната среда. Според шефката на групата на християндемократите в германския Бундестаг Гита Конеман, предложенията на Брюксел са в правилна посока, и по думите и директните плащания и подпомагането на еденица площ трява да останат в досегашния модел на подпомагане на два стълба. „Трябва да приключим със системата на разделение”, казва тя. При това по отношение на директните плащания трябва да се поставят по-ясни цели, както обявиха и от Брюксел, защото според нея в момента благодарение на директните плащания процъфтяват и инвеститори, които са извън аграрния бизнес. Обратното малките стопанства и животновъдите по думите и остават почти на сухо. „Колкото по-малко е едно стопанство, толкова по-големи разходи има. Това трябва да се вземе под внимание в бъдеще, но без да пострадат регионите с големи земеделски площи”, заяви още тя.

 

От своя страна лидерът на Зелените в германския парламент Фридрих Остендорф оцени предложенията на Фил Хоган за реформи в общата селскостопанска политика на Европа след 2020 година като „недостатъчни”. „В проекта си ЕК постави някои важни и правилни цели, но предложенията за разместване на тежестта им не бяха достатъчни”, коментира той, като си пожела след 2020 година да започне едно ново начало за изграждането на едно наистина зелена и справедлива европейска аграрна политика. „Адмирирам предложението за по-справедливо разпределение на средствата в полза на дребните и средни стопанства, чрез свиване на таваните на плащане”, заяви депутатът. Остендорф обаче е останал разочарован, че от проекта на Хоган за реформи в ОСП е отсъствало конкретно предложение за намаляване на тавана на плащанията с между 60 и 100 хил. евро. Той не оцени като добра идеята за ренационализация на ОСП и подчерта, че рамката за развитието на земеделието в бъдеще трябва да се взема на европейско, а не на национално ниво.

NivaBG.com

Вашият коментар