четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Площите с лавандула у нас са се увеличили над три пъти от 2008 година насам

Площите с лавандула у нас са се увеличили над три пъти от 2008 година насам

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Интересът към отглеждане на лавандула у нас през последните години непрекъснато се увеличава, а от 2008 година насам се регистрира над три пъти увеличение в обработваемите площи. Това се казва в анализ на експертите от Inteliagro, посветен на перспективите пред отглеждането и пазара на лавандула. Интензивно е създаването на насаждения между 2012-15 г., когато общите площи доближават 7000 ха. Разширява се и ареалът – лавандула се отглежда в много части на България, а Добруджа се оформя сред водещите производствени региони в света. Основни причини за ръста са: затрудненията във Франция и други основни производители при развиващо се търсене и нарастващи изкупни цени, наличието на публична подкрепа, нуждата от алтернативни източници на доходност на зърнопроизводството.

 

По оценки на бранша в България се произвеждат 200-250 т. лавандулово масло, което почти изцяло се изнася – чрез търговци и директно – от по-големите производители. През последните години големи чужди клиенти инвестират в собствени дестилерии в България. Инсталациите не са особено скъпи и това позволява на средни и големи фермери да затворят цикъла с производство на масло.

 

Субсидирането в сектора според експертите е несъразмерно с оперативните разходи и стимулира създаването на насаждения без оглед на качеството и реализацията на продукцията. Те препоръчват преразглеждане на ставките по различните механизми и подобряване на контрола по функционирането им. Освен това е необходимо фокусиране на подкрепата върху инвестициите, за сметка на тази, базирана на единица площ.

 

В същото време световния пазар на лавандула бележи динамично развитие, причина за което е платежоспособното търсене в развитите и нарастващия интерес в развиващите се страни към продукти от естествен произход. Доскорошният лидер на пазара Франция обаче през последните години изпитва затруднения свързани с разпространението на болести и вредители. През последните години площите там се стабилизират ­ на около 3500 ха, а през 2015 г. производството нараства до 80 т. масло. Значително по-разпространен във Франция е лавандинът.

 

Европа е основен пазар за масла от лавандула и лавандин. От 2015 г. лидер в стойността на експорта на обезтерпенено масло в ЕС е България – с 10 млн. евро Заедно с Франция те формират 2/3 от експорта на ЕС. Страните от Общността са и водещ вносител – основно Франция и Германия. Ключови пазари са също САЩ и Швейцария. По-малки количества се изнасят за страни от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.

Вашият коментар