вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg

Положителни за патогенни стафилококи са резултатите от двете училища в град Шумен

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Стафилококова инфекция е причинителят за неразположението и хоспитализирането на учениците от шуменските училища ОУ „Петър Берон” и СОУ „Васил Левски” в град Шумен.

Лабораторните изпитвания на храната показват отрицателни резултати за салмонела и E.Coli и положителни резултати за патогенни стафилококи в макароните на фурна. На 24 ноември, след подаден сигнал за съмнение от хранително натравяне, Областна дирекция по безопасност на храните град Шумен предприе незабавна проверка на помещенията за раздаване на храна в двете училища, на фирмата доставчик и на производителите на суровината. От пробите, взети от персонала, става ясно, че една от служителките на кухнята-майка е приносителят на стафилококовата инфекция.

Доставчикът на храната снабдява общо пет училища, където се хранят общо 329 деца. Към момента не са постъпвали други сигнали за съмнение от хранително натравяне. Кухненските блокове на двете училища и кухнята-майка остават временно затворени от инспекторите за основно почистване и дезинфекция до изясняване на случая. Децата са изписани.

Вашият коментар