сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоЗърнопроизводствоНОВИНИОвощарство

Председателят на младите фермери: Правете нещо за бизнеса, а не за субсидиите

Помислете добре за перспективите в хоризонт поне 5-10 години напред

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

352Четения
NivaBG.com

Визитка:

Димитър Димитров е председател на Националната асоциация на младите фермери в България. Роден е в Кърджали, но през последните 5 години живее в хасковското село Сусам. На 40 години е. Завършил е Аграрния университет в Пловдив, специалност лозаро-градинарство.

По образование е агроном. По професия – фермер. От 18 години се занимава със земеделие и животновъдство. Отглежда кози, винени и десертни лозя, сини сливи, лешници, череши, червеи и коне.

Неженен, но обвързан.

Димитър Димитров, председател на Националната асоциация на младите фермери в България пред вестник „Стопанин”

 

Правете нещо за бизнеса, а не за субсидиите

Помислете добре за перспективите в хоризонт поне 5-10 години напред

 

За младия човек е важно да вижда, че нещата са справедливи, тогава има стимул да се захване за работа.

 

-Сметната палата публикува доклад, от който става ясно, че проектите за млади фермери по старата Програмата за развитие на селските райони не са били ефективни. Голяма част са за отглеждане на калифорнийски червеи, а нe за плодове и зеленчуци. Какъв е вашият коментар, г-н Димитров?

-Мисля, че докладът на Сметната палата е обективен и отразява ситуацията с Мярка 112 за младите фермери такава каквато е.

За съжаление, част от проектите не са били ефективни. Но повечето все пак са на млади фермери, които реално се занимават със селско стопанство. За ефекта от мярката обаче ще можем да говорим след няколко години, когато изтекат ангажиментите и на последните подписани договори. Едва тогава ще е възможно да се направи един обобщен анализ и да се каже точно колко от земеделците с одобрени проекти  са останали да работят в този отрасъл. Това е най-важният критерий дали има ефект от мярка 112.

Това че голяма част от одобрените проекти са за отглеждане на калифорнийски червеи, а не за плодове и зеленчуци, си има своето обяснение. При последните приеми в наредбата бе заложен приоритет на сектор животновъдство, където попадаха и червеите. На практика за тях се събираха повече точки отколкото за градини. Сега, когато приоритетите се промениха, виждате, че ситуацията е коренно различна. Мисля, че няма нито един одобрен проект за калифорнийски червеи.

-Каква е вашата оценка за подпомагането на младите фермери по старата програма. Била ли е от полза на младите земеделци?

-Със сигурност средствата помогнаха на много новостартирали млади фермери да развият своите стопанства.

Знам колко е важно да имаш добра финансова помощ в самото начало на реализирането на своята бизнес идея. Самият аз започнах да се занимавам със земеделие преди около 18 години и поради тази причина не мога да кандидатствам по мярката за младите фермери. Но мога да си представя, ако имах подобна подкрепа колко по-различно щеше да се развие моят бизнес. Тези средства са чудесен летящ старт, стига да се вложат в дейност, от която в бъдеще да се печели.

-С какви трудности са се сблъсквали младите земеделци при подготвянето на проектите?

-Както казах, аз лично никога не съм кандидатствал по това направление, но като асоциация сме помогнали на мнозина при подготовка на документите. А и след това, за бъдат реализирани успешно намеренията.

Най-сложно е да успеем да насочим кандидатът към подходящ бизнес. Проектът му да е съобразен с това, което той притежава и същевременно да е насочен към дейност, от която в бъдеще да печели. А не просто да се опита да вземе едни пари, но да ги влага в нещо, от което ще губи.

-В момента одобряват проекти на млади фермери по новата програма. Според шефа на фонд “Земеделие” Румен Порожанов отново има опити за спекулации. Става дума за зайци и пъдпъдъци, които биват разнасяни в кафези от един двор в друг. Коя е причината да се опорочава идеята за подкрепа на младите земеделци?

-Където има пари, там има и опити за злоупотреби, което не се отнася само за България.

Затова трябва да има много добри правила, които да не допускат подобни опити ходове да се реализират. Същевременно трябва да има и силен контрол, за да се спазват правилата. Фактът, че тези опити за злоупотреба бяха установени, показва, че във фонд „Земеделие“  си вършат работата както трябва.

Колкото до конкретните случаи мисля, че това е някаква регионално измислена схема за злоупотреба и хубавото е, че беше разкрита. За съжаление, такива опити хвърлят сянка върху всички проекти с пъдпъдъци и зайци, а и въобще върху цялата мярка 6,1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“.

-Какво трябва да се промени, за да може реалните производители да се възползват от помощите?

-Ние като асоциация участвахме в работната група, която подготвяше новата мярка 6,1 и наредбата към нея.

Преди това обсъдихме с наши членове, които вече бяха кандидатствали какви са проблемите и се постарахме да направим предложения, чрез които да избегнат грешките от предишния програмен период. По-голяма част от предложенията ни бяха възприети и отразени в наредбата. Мисля, че много неща се подобриха за добро. Ако възникнат проблеми, ще реагираме и ще се опитаме да променим правилата.

-Какво пречи на младите хора да се върнат в селата?

-Основното нещо за задържане не само на младите хора в селата е да има добре заплатена работа. Естествено, на село основен поминък са растениевъдството и животновъдството. Ако те са печеливши, ще има и добро препитание. За съжаление, днес животновъдството е в колапс.

През последната една година заетите в този отрасъл започнаха да получават по-справедливи субсидии. Ако обаче липсват коректни купувачи на животновъдната продукция, основно на мляко и месо, ако няма добра цена, ситуацията няма да се промени.

В растениевъдството има един по-развит бизнес, какъвто е зърното и друг, не толкова добър, каквито са  плодовете и зеленчуците. Проблемите са както при животните.

В селата друга работа извън селското стопанство, почти няма. Ако пък все пак се намери, то заплащането е по-ниско отколкото в градовете.

Не са за пренебрегване и условията за живеене. Естествено, младите хора обичат да се забавляват. Трябва да има и качествено здравеопазване, а това не винаги е постижимо.

-Колко от земеделците са обединени в асоциацията?

-Това е много болен въпрос. В повечето случаи помагаме не само на нашите членове, защото проблемите им са едни и същи. На практика отстояваме интересите на десетки хиляди млади фермери и сме разрешавали проблемите на хиляди, а малцина са тези, които искат заедно да се борим. Изглежда много по-лесно е само да искаш отколкото и ти да положиш усилие нещо да се промени за добро.

-Какво е необходимо на един млад фермер в България, за да се развива?

Добри правила, еднакви за всички. И средства, с които да реализира идеите си. За младия човек е важно да вижда, че нещата са справедливи. Важно е и да има достъп до финансиране, защото в повечето случаи младият човек започва да гради животът си от нулата и най-трудно е да натрупа първоначален капитал, с който да реализира идеите си.

А банките искат обезпечение срещу кредитите, каквото младите хора трудно могат да осигурят.

-Какъв е вашият личен съвет за успех на младите фермери?

Винаги съм съветвал едно и също. Ако правиш нещо, прави го заради бизнеса, който ще развиваш, а не само защото най-лесно ще вземеш едни субсидии. Ако човек се занимава с нещо непечелившо, дори да вземе субсидии, те просто ще се излеят в бездънна яма. А никой няма интерес от това: нито младият фермер, нито държавата, нито ЕС.

Преди да решите да реализирате някоя идея, огледайте се с какво разполагате към момента. Помислете дори и в какво има традиции вашият род, от какво бихте могли да печелите не само днес и утре, а какво е перспективно за след 5 или 10 години. Когато реализирате идеята си, бъдете коректни към всички. Име се създава трудно, но създадете ли го, в един момент то започва да работи за вас. Борете се и се опитайте да бъдете номер едно в своята област.

NivaBG.com

Вашият коментар