четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Преработватели: Евтин украински мед убива българското производство

Заради неизпълнение на поети ангажименти

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Украински мед на двойно по-ниска цена, убива българското производство на мед, заявиха по време на днешния протест на земеделските производители, представители на Асоциацията на преработвателите на пчелни продукти. Според тях годината е била много тежка за сектора, с оглед и на липсата на пазар на конвенционален мед в Европа.

По думите им в момента украинските производители на мед кандидатстват за увеличаване на безмитния внос от 5 000 на 8 000 тона, което означава, че е застрашен износът на българска продукция на европейските пазари. Единствения начин за оцеляване на сектора е биопчеларството, но вместо да се развие и да го крепи, със затварянето на мерки 10 и 11, той ще се ликвидира.

„Имам разходи направени през декември от 13 000 лева, и скоро ще дойде времето в което няма да имам пари за нафта. Нашата работа е в селата, където няма хора”, каза пчелар от Силистра. Той се оплака от масова незаконна сеч в региона, и липса на всякаква реакция от органите. Концесионери също принуждавали производителите на мед да преместват пчелините си. По думите му цената на меда на едро през тази година е бил 3,20 лева за буркан. По време на протеста пчелари запалиха пчелен кошер пред сградата на аграрното ведомство.

„Още по-тежък е ударът за новите биоземеделци, които са решили да станат такива в последната година, които са направили своите разчети за инвестиции, и на 1 март са получили информация, че няма да има пари за целия период”, коментира затварянето на приема на заявления за биопроизводители пък Веселина Ралчева от Асоциация Биопродукти. Според нея решение на проблема с парите за биопроизводителите е трябвало да се търси още в края на лятото на 2016 година. Тогава е било времето да се търсят възможности за прехвърляне на пари от неработещи вече четвърта година мерки към такива, към които има засилен обществен интерес. Тя не изключи заради невъзможност за изпълнение на поетите ангажименти, да се стигне и до фалити на биопроизводители.

Вашият коментар