петък, юни 5, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Производството на соя в света през 2017 г. може да надмине 330 млн. тона

Експерти очакват силен американски експорт и запазване на високите цени на соята и през 2017/18 г.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Производството на соя в света през 2017 година може да надмине 300 млн. тона, пише „Зерно Онлайн”, позовавайки се на информация изнесена от Малайзия по време на специализирана конференция. Само трите страни лидери по производството на тази маслодайна култура-САЩ, Бразилия и Аржентина могат да произведат общо 280 млн. тона соя, което ще е дял от 85% от световните добиви. По прогнози на експерти и анализатори в САЩ през текущата година се очакват рекордни добиви не само от зърно, но и от соя- 117 млн. т (+11% в сравнение с 2016 г.) Аналогична е ситуацията в Бразилия, където се очаква общите добиви от соя да са с 9% по-високи от миналата година, и да достигнат до 106 млн. тона. Според аграрния министър на Аржентина в страната се очаква по-слаба реколта- 56 млн. тона спрямо 58 млн. тона през миналата година.

От Световната организация по прехрана и земеделие прогнозираха поскъпване на соевото масло заради очакваните лоши климатични условия, и повишаване на потреблението му за биодизел.

Междувременно според експерти на USDA се очаква цените на соята през 2017/18 година да останат високи, въпреки разширяването на обработваемите площи със соя в САЩ до рекордните 88 млн. акра. Според тях основният фактор за запазване на цените е голямото търсене на соя на международния пазар основно от страна на Китай. Според прогнозите им през следващата година китайският внос се очаква да остане стабилен, което ще доведе до увеличаване на американския експорт до рекордните 2,13 млрд. бушела въпреки растящата конкуренция от страна на Южна Америка. Допълнителен импулс за експорта на американска соя може да се окаже повишеното търсене не само на азиатските пазари, но и на тези в Африка.

 

NivaBG.com

Вашият коментар