понеделник, декември 10, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Прокуратурата разследва 79 случая за фалшиво пренаемане на „бели петна”

МЗХГ готви промени за защита интересите на собствениците на земеделски земи

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

146Четения
NivaBG.com

В прокъратурата са подаден 70 случая за фалшиво пренаемане на „бели петна”, съобщават от аграрното ведомство. Проверки са предприети за случаи в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са уведомени съответните районни прокуратури.

Подготвят се предложения за законодателни промени, насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на „белите петна“ и защита интересите на собствениците на земеделски земи.

Както е известно от земеделското министерство взеха мерки още след получаване на първите сигнали за регистрация в общинските служби по земеделие на договори за наем от лица, които не са собственици на имотите или не са упълномощени от тях. Със свое писмо на 19.07.2017 г. министърът на земеделието, храните и горите нареди на областните дирекции „Земеделие“ всички договори, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик. В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори.

Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура. Всички останали имоти, „бели петна“, включени в тези договори ще се администрират по реда на чл. 37 в от ЗСПЗЗ за изготвяне на споразумения за масиви за ползване на земеделски земи за стопанската 2017/2018 г. и ще се предоставят чрез заповеди на директора на съответната ОД „Земеделие“.

Вашият коментар