понеделник, септември 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЛозарствоНОВИНИ

Промени в критериите за лозарските субсидии, ще има и таван за проектите

Предимство ще имат биопроизводителите и тези

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

600Четения

Лозарите ще получават субсидии по Националната програма за лозаро-винарския сектор по нови критерии. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция за подпомагане и развитие на сектора, съобщи БНТ.

Новите изисквания за субсидиите за лозарство целят да направят разпределението на парите по-справедливо и да намалят вероятността от загуба на европейски средства.

Промяната в Наредбата дава предимство на биопроизводителите и тези, които отглеждат традиционни винени сортове. В момента повечето от лозовите насаждения в България са заети от сортовете каберне совиньон и мерло. Много по-малко са местните сортове.

Десислава Танева – министър на земеделието и храните: „Въвеждаме тавани на проектите. Въвеждаме предимство за тези кандидати по лозаро-винарската програма, които не са кандидатствали и това им е за първи път.“

За да се развие секторът, допълнителни точки ще получават и кандидатите от райони, в които лозарството е слабо развито, но има бъдеще.

Десислава Танева – министър на земеделието и храните: „Има точки за тези кандидати, които са от Северозападна България.“

Според председателя на Националната лозаро-винарска камара – Радослав Радев, промените в наредбата дават по-голяма прозрачност на изпълнението на програмата.

Радослав Радев – Национална лозаро-винарска камара: „В момента има усвояемост, която е около 70 процента, така че реални инвестиции се правят. Обновява се лозарският потенциал на България.“

От бранша работят и за налагане на българското вино на международния пазар. През следващата година България ще е домакин на единствения пътуващ винен конкурс в Европа.

Меглена Михова – консултант по маркетинг и износ на вино: „Конкурсът ще даде огромен тласък на българския сектор и ние виждаме един много положителен ефект за обединение на българските производители, на техните усилия за общ маркетинг. Това е, което липсва. Имаме страхотни вина, чудесни проекти.“

Лозарите очакват винената реколта тази година да е най-добрата от 30 години насам.

NivaBG.com

Вашият коментар