сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Промяна в очертаването на земята в Кампания 2016

Това ще става по географското място на парцелите

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Ако през миналата година при представянето на правните основания за ползването на земята в дадено землище фермерите можеха да очертават обработваните декари общо, без да бъдат посочвани отделните парцели точно като географско местоположение, в тазгодишната кампания заявяването ще става според точното място на всеки парцел, информира Синор.БГ след разговор с експерти по повод предстоящата кампания за директни плащания, която започва от първи март и ще продължи до 9 юни.

Заявяване на правните основания трябва да приключи до 15 февруари тази година, затова е важно подготовката да започне навреме.

Промяната спрямо миналата година се налага, тъй като през тази министерството не успя да подготви общата информационна система, която да обедини всички регистри. Преди време министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че заради съдебно обжалване обществената поръчка за назначаване на изпълнител, който да програмира обединяването на всички регистри, ще се забави.

Така от 1 март очертаването на земята и обработката на имотите ще става по стария начин.

Разликата все пак ще има и тя ще бъде в начина, по който ще се прави очертаването. Например, ако през 2015 г. сте имали 100 дка в едно землище, вие сте можели да ги очертаете общо, без да посочвате местонахождението на всеки парцел поотделно.

През 2016 година това ще стане невъзможно и всеки фермер трябва да очертава всеки парцел според реалното му място, обясниха експерти.

Това е преход към бъдещата подготовка на информационната система и цели да се предотвратят възможностите за нарушения.

Според източници, пожелали анонимност, оспорването на поръчката за създаване на нова информационна система е продиктувано от хора с нездрави интереси, които искат да се запази сегашното неясно положение с поземлените регистри, позволяващо някои арендатори спокойно да обработват чужда земя, без да плащат за това.

Създаването на единна информационна система е сред приоритетите на това управление, заради което и министър Танева обясни, че се предприемат всички стъпки за осигуряване на прозрачност при предоставянето на евросубсидии.

 

NivaBG.com

Вашият коментар