неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg

Рак по картофите се появи в Северна Гърция, съществува опасност заразата да се пренесе и у нас

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Европейската комисия е алармирала за поява на заболяването рак по картофите на територията на Северна Гърция, информира Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, като съществува вероятност заразното заболяване да се пренесе и на територията на нашата страна. Болестта е изключително опасна за картофопроизводството у нас. Тя може да бъде пренесена чрез машини и прикачен инвентар, амбалаж или животни. Карантинните мерки на заразените полета включват забрана на отглеждане на картофи за срок от 30 години.

От ОДБХ Благоевград са изпратили писмо до кмета на гр. Гоце Делчев Владимир Москов, в което се предупрепреждава за опасността за пренасяне на заразата от гръцкия град Ката Неврокопи, където е установено заболяването, в гоцеделчевско, тъй като двата района търгуват помежду си със семена, техника и готова селскостопанска продукция.
В тази връзка, на 2 декември, петък, ОДБХ Благоевград организира работна среща, на която ще се обсъдят с кметовете на населени места, производителите и търговците от гоцеделчевския регион фитосанитарни мерки и други превантивни действия за недопускане на заразата у нас. Срещата ще се проведе на 2 декември, петък, от 11 часа в заседателната зала на общински съвет в гр. Гоце Делчев. Ще информираме нашите читатели допълнително за развитието на проблема.
Nivabg.com

Вашият коментар