сряда, декември 19, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
КомбайниМеханизация

Рекордна жътва с CASE IH AXIAL FLOW 9230

Комбайнът CASE IH 9230 Axial Flow ожъна 460 декара с пшеница за 5 часа

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

210Четения
NivaBG.com

„Тайтън Машинъри България” АД съвместно с Case IH, един от световните лидери в производството на селскостопанска техника, организира първото по рода си събитие в Европа за поставяне на рекорд при жътва на пшеница със зърнокомбайн  Case IH Axial Flow 9230.  

 

Целта на събитието, което Тайтън Машинъри България организира, съвместно със световния производител Case IH,  бе да се постигне максимален добив на тон за час при жътва на пшеница.

 

На 05-ти юни в землището на село Враняк, община Бяла Слатина в присъствието на клиенти, партньори и специалисти от Case IH, бе даден старт на жътвата в 14,17 ч. В продължение на 5 часа, комбайнът Case IH 9230 ожъна 460 декара с пшеница. 

 

Джордж Стансън, бизнес мениджър за Източна Европа в Case IH,  заяви защо точно в България се прави такъв мащабен полеви тест за жътва: „Факт е, че до момента никой в Източна Европа не се е опитвал да постави рекорд за жътва с такъв комбайн. Изборът да се проведе това събитие тук в България има съвсем просто обяснение. Първо в България има стопанства, добре оборудвани с високо технологични машини, което позволява да се извърши това начинание. Тук  са и едни от най-красивите зърнени полета, който аз съм виждал. На второ място, но не по значение, е доброто коопериране с  нашия партньор Тайтън Машинари България, които имат опит в организирането на подобен род събития. И все пак е нужно да се намери място с 4000-5000 дка, с перфектни условия за жътва, каквито имаме тук днес, макар скоро да имаше валежи“.

 

Йордан Райчев, продуктов мениджър зърнокомбайни Case IH в Тайтън Машинъри заяви, че за изпълнението на поставените цели е избран комбайнът Case IH Axial Flow 9230: „Избрахме  именно AF 9230, защото за достигането на максимална производителност са необходими висока мощност, голяма работна ширина и изключително прицизност, качества които този модел комбайн притежава “, и допълни: „AF 9230 притежава най-голямата отсевна площ на пазара – 6,5 кв. м., както и скорост при разтоварване до 159 л/сек. Друга подробност, която трябва да отбележим, е лентовият хедер, който бе агрегатиран към комбайна. Той се отличава от останалите конкуренти на пазара с това, че вместо с целошнек  транспортира ожъната маса посредством гумени ленти. Това позволява висока скорост, което увеличава ефективността на комбайна с до 20% .“

 

Резултатите след края на жътвата са повече от впечатляващи, предвид тежките условия в които тя се проведе.

 

„Както знаете тежката и влажна маса затруднява прибирането на реколтата, но в този случай избраният комбайн  Case IH Axial Flow 9230, оборудван с иноватиният лентов хедер, се представиха блестящо“ .

 

Жътва на пшеница с CASE AF 9230 и 12,2м лентов хедер:

 

– Върхово натоварване

– Максимално постигнат добив на час – 106 т/ч

– Максимално постигната работна скорост – 10,6 км/ч

при влажност  – 9,4%

 

Постигнати резултати:

 

Средна влажност  – 10,4%

Ожъната площ – 460 дк

Среден добив на час: – 75,8 т/ч

Ожъната площ на час – 92 дк/ч

Прибрано количество – 379 Т

Отчетени загуби  – 0,8%

Среден добив от полето – 816кг/дкa

 

Продължителност на жътвата  – 5 часа: 

начало – 14.17ч 

край – 19.37ч

20 мин стоп за заредждане на гориво.

 

Резултати от независима лаборатория към Аграрен Университет  – Пловдив, Факултет Агрономство показват:

 

Чистота на пробата, взета в три различни часови пояса – 1%

 

Примеси – изключително чисто зърно в бункера

 

Начупени и увредени зърна – под 0.01%

 

Постигнатите резултати доказват капацитета и високата производителност на машината.

 

По време на жътвата Тайтън Машинъри България организира и демонстрация за обработка на ожънатите полета. Представихме пред фермерите различни комбинации с машини за почвообработка и сеитба на шведската фирма Vaderstad, агрегатирани към трактори с марката Case IH, на които компанията е официален вносител.

 

От Тайтън Машинъри обърнахме внимание, че в тежки години като тази  – многото дъждове и високата влага, затрудняват както жътвата, така и последващата обработката. Стърнищните и дискови култиватори от марките Case IH и Vaderstad могат да влязат и да извършват ефективна почвообработка именно при такива тежки условия,  в които конкурентните аналогични машини се затрудняват. В това се убедиха и фермерите, дошли на събитието.

 

В края на жътвата и последвалата обработка екипът на Тайтън Машинъри и фермерите бяхме единодушни: „Добрата обработка, прецизната сеитба и ефективна жътва с машините на Case IH  и Vaderstad показаха днес, тук на полето, че водят до по-високи добиви и спомагат за преодоляването на трудностите при работата, особено в години с тежки климатични условия.

Вашият коментар