вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИОвощарство

Рекордно скъпи орехи

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Сладката баклава по декемврийските празници тази година ще излиза солена. Както и пълненият традиционен никулденски шаран. Орехите – нужни и за двете вкусотии, както и за коледни курабийки, новогодишни торти и т.н., гонят рекордни цени.

Лошото време това лято е ошушкало почти напълно ореховите дървета. „Почерняха и листата и падаха още през август, като че е късна есен. И орехите окапваха още преди да са узрели“, жалват се собственици на иначе много дълголетните, вековни дървета.

Седем пъти е по-ниска реколтата на този вид ядки, пресмятат и едри производители от земеделския бранш. Многото влага е попречила още на опрашването на ореховите дървета. Оттам са започнали и проблемите по насажденията. Съвсем регулярно, по-малкото количество и влошеното качество на орехите води и до повишаване на тяхната цена.

Миналата година на едро орехите с черупки са се продавали по около 2-2,50 евро за килограм. Сега поголовно са скочили над 3 евро и дори са подгонили 4 евро за кило. В момента пък почистените орехи – с качествени ядки, удрят цени дори и по 20 лева за килограм, и то на едро. Обявите от продавачи на орехи в интернет са кът, а доколкото ги има, цените им не падат под 16-17 лева. При положение че миналата година цената е била около 8 лева за килограм ядки, рядко 10.

Според производителите и прекупвачите на орехи, ако по пазарите и по големите хранителни вериги има много по-евтини орехи, те или не са качествени, или задължително са вносни.

От бранша подчертават, че ореховите ядки стават все по-търсени у нас, а и за износ. Вдига се и интересът от земеделци към отглеждане на биоорехи. Заради факта, че за тях субсидиите са най-големи – по около 700 евро на хектар. А и пазарът за екологично отгледаните ядки бил добър.

В последно време имало траен интерес от френски фирми. „Когато ги има орехите обаче. Тази година ядките са кът“, коментират производители. Те очакват държавна помощ, с която да покрият загубите от дъждовете. Само се надяват задаващата се зима да е мека и догодина да имат повече късмет с реколтата. 

Вашият коментар