сряда, декември 19, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Русия готви сериозни инвестиции в биоземеделието

Делът на руските биопродукти на пазара се очаква да нарасне до 26%

Обсъжда се таван за площитеОбсъжда се таван за площите
67Четения
NivaBG.com

Предвид растящия пазар на биопродукти Русия се готви за сериозни инвестиции в сектора на биопроизводството пише topagrar. За целта руското правителство е подготвило нов законопроект за регулиране на производството и пазара на биопродукти. Биопродуктите в Русия се радват на все по-голяма популярност заяви по време на конференция премиерът на страната Дмитрий Медведев. Въпреки че са въведени национални стандарти пазарът на биопродукти споед него остава зле организиран.

 

Освен нов закон руското правителство планира да въведе и регистър на биопроизводителите с цел по-добра защита на потребетелите. В бъдеще се предвиждат и субсидии за биопоизводителите, които в моманта се сертифицират доброволно.

 

Според земеделския министър А.Ткачов страната разполага с близо 10 млн. ха неизползваеми площи от 90-те години насам, които са чисти от торове и пестициди, и тя може да се превърне в лидер по обем на обработваемите площи за биоземеделие.

 

Друг стимул за развитието му е и пазарът, който през последните години се е увеличил от 18 на 100 млрд. долара. Делът на руските биопродукти на него се предвижда да нарасне от сегашните 1% на между 10 и 26%. Ткачов вижда потенциал и на вътрешния пазар, ъдето се наблюдава увеличаване на потребителския интерес. Той заяви още, че за разлика от САЩ и Канада, Русия няма да използва ГМО в земеделието.

Вашият коментар