понеделник, юли 16, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

С.Бъчварова: Необходим е по-строг контрол на чужденците, желаещи да купуват земя у нас

Възможна е стагнация на пазара на земя

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

132Четения
NivaBG.com

„Изискванията към чужденците желаещи да купуват земя у нас трябва да са още по-строги,и освен условието да са живели 5 години, трябва да се изисква да имат техника, опит и знания в в земеделието както е например във Франция”, заяви пред журналисти проф. Светла Бъчварова, депутат от БСП и член на парламентарната комисия по земеделие по повод на обсъждания в медиите законопроект , чрез който се разрешава на чужденци да закупуват земи. Според нея в предложения от правителството текст с промени е отпаднал член 3в, в който пише, че се следи за произхода на средствата на компаниите.. „Това означава всяка една офшорна компания да може да купува земеделска земя в България, без да е ясно кой и е собственика”, допълни тя. По думите и когато е създаван закона за собствеността и ползването на земеделските земи и е била наложена забрана за купуване на земеделска земя от офшорми компании , се е оказало че по данни на министерството 1,5 млн. декара са били в ръцете на подобни компании, които е трябвало да бъдат освободени. Тъй като към аграрното ведомство липсва специална агенция, която да следи покупкопродажбата на земи и договорите за аренда и наем не може да се каже в момента каква част от земята е притежание на компании с неясен произход на капиталите.

По отношение на пазара на земя проф. Бъчварова коментира, че докато не излязат някакви ясни правила за новия програмен период на ОСП, може да се очаква стъписване и стагнация на пазара на земя. „Нито един инвеститор няма да се реши да купува земеделска земя или да влага в разширяване на производството без ясни правила, още повече, че обществото е настроено към засилване на контрола по отношение използването на земята”, каза още тя.

Процесът на комасация на земята според проф. Бъчварова в момента не върви, и ако няма подкрепа от страна на държавата чрез специален закон, той няма да тръгне. Доброволното групиране не може да изиграе същата роля и е временно решение. „Инициатива за подобна подкрепа може да има, но управлението на поземлената собственост не е сред приоритетите на мнозинството в парламента”, допълни тя и определи това като лош знак, защото в поземлените отношения има доста нерешени проблеми между ползватели и собственици на земеделски земи.

NivaBG.com

Вашият коментар