четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Стабилен пазар на зърно у нас и по света отчетоха от софийска стокова борса

Стоковите борси у нас се обединиха

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

839Четения

През 2017 година пшеницата е била сред най-търгуваните зърнени култури у нас, отчетоха на пресконференция днес от Софийска стокова борса . На международните пазари цените останаха стабилни като цяло, като продължиха да се движат около 180 – 200 долара за тон на фона на рекордното производство за поредна година. Цените остават стабилни и на черноморския пазар заради агресивния износ на руска и украинска пшеница за трети страни. „Като цяло и при нас няма сътресение на пазара. Започнахме 2017. г с цени от 280-290 лева за тон, и я приключихме на подобни цени”, каза Антоанета Белопитова.

Тенденцията за стабилните цени се запази според нея и на пазара на царевица, чиято цена зависи от тази на фуражната пшеница. В Момента цените на царевицата се движат между 160 и 170 долара за тон. Още през юни за пръв път у нас се появи засилено търсене на биоцаревица. Подобен интерес имаше и към биологично сертифициран слънчоглед. Цените на слънчогледа у нас очаквано са се понижили от 650 лева в началото на 2017 г. до към 560 лева за тон, като това според експертите е очаквана реакция предвид прогнозите за добри добиви през 2017/18 стопанска година.

От началото на 2018 година Софийска стокова борса и Българска стокова борса са вече обединени, съобщи по време на пресконференцията изп. директор на ССБ, Васил Симов. 2017 г. е била една от най-напрегнатите и активни за Софийска стокова борса, която е прехвърлила 4 пъти оборота си като е достигнал до 270 хил. лева. Подобно на предходната година търговията на ССБ не е била пропорционално разделена по сезон, като лятото търговията е била насочена основно към зърното.

Вашият коментар