вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоНОВИНИ

Strategie Grains отново намали прогнозата за реколтата и експорта на пшеница

По- слаби добиви се очакват в Австрия

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

От Strategie Grains отново намалиха оценката си за реколтата и експорта на мека пшеница от страните членки на ЕС, съобщава “Зерно Онлайн”. Според данните на анализаторите общите добиви от мека пшеница в Общността през 2016/17 г. ще достигнат до 135,8 млн. тона, което е с 0,6 млн. тона под предходната оценка, и с 10% под рекорвния показател през миналата година. Освен за Франция и Великобритания, анализаторите очакват по-слаби добиви в Авттрия, Полша и Естония. 

 

На обратния полюс са страни катэ Унгария, Германия, Испания и Латвия  където реколтата от мека пшеница ще а по-добра отколкото се очакваше. Експортът на мека пшеница се очаква да достигне до 23,4 млн. т, което е с 0,3 млн.тона под досегашната оценка. 

 

От Strategie Grains понижиха с 0 ,2 млн. тона и оценката си за реколтата от ечемик в ЕС до 59,7 млн. тона, което е с 3% под миналогодишното ниво. С 0,5 млн. тона до 59,8 млн. тона пък е повишена оценката за  реколтата от царевица, кампанията по прибирането на която  още не е приключила. Припомня се, че лрез 2015/16 година фермерите в ЕС прибраха общо 56,9 млн. тона царевица, като част от реколтата пропадна заради засушаване.

Вашият коментар