събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоНОВИНИОвощарство

Субсидиите за плодове и зеленчуци ще се дават за над 5 декара

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Производителите на плодове и зеленчуци от тази година ще получават допълнително подпомагане като обвързана подкрепа, така че за декар обработваема площ ще разчитат на над 150 лева. Това сочат разчетите на министерството на земеделието, представени от министъра на земеделието Десислава Танева и нейния заместник Васил Грудев по повод новата кампания за директни плащания. Освен плащанията за декар обработваема площ, които ще бъдат около 16-18 лева за дка, те ще получават надбавки за зелени плащания, за прерабпределителни плащания до 300 дка обработваема площ и като млади фермери, ако възрастта им е до 40 години.

По схемата за обвързана подкрепа за плодове на хектар градини стопаните ще взимат по 507 евро, като единственото изискване е парцелите да са над 5 декара. Бюджетът за производителите на плодове за тази година надхвъря 20 млн. евро, или 40 млн. лева. Подпомагането ще важи за отглеждане на ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, сливи, череши, вишни, орехи, десертно грозде, ягоди, малини.
При зеленчукопроизводството за хектар субсидиите ще бъдат левовата равностойност на 470 евро. И тук задължението е парцелите да са над 5 декара. Помощта ще се дава за производство на открито на домати, пипер, краставици, корнишони, главесто зеле, кромид лук(зрял), патладжан, моркови, грах (зелен), зелен фасул, чесън (зрял), картофи, дини, пъпеши и тикви.
При оранжерийното производство минималният размер на парцелите трябва да бъде един декар. Но общо обвързаното подпомагане отново ще се дава за оранжерии с обща площ над 5 декара, върху които се отглеждат домати, пипер и краставици.
За хектар оранжерийни култури помощта ще бъде 2 500 евро.

https://www.farmer.bg/

Вашият коментар