вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИОвощарствоОвощарствоОвощарствоРастителна ЗащитаТОРЕНЕТорове и препаратиФунгициди

Съвременна система за растителна защита заработи в Аграрен Университет Пловдив

Стопаните ще знаят точно в колко часа да провеждат третирания с пестициди

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Aграрният университет – Пловдив официално откри Център за интегрирана растителна защита, създаден на Учебно-опитната и експериментална база на Университета с любезното съдействие на Посолството на САЩ в София и финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Центърът предлага съвременна система за растителна защита в помощ на земеделските производители в страната. Използваните методи включват прогнозиране развитието на болести и неприятели по растенията на база метеорологични данни и математически модели с достъп в интернет, провеждане на полски и лабораторни изследвания за решаване на важни в практиката проблеми.

Резултатите ще бъдат широко достъпни в интернет среда и ще достигат бързо до заинтересованите. Те ще бъдат полезни не само за преподавателите, за докторантите и студентите на Аграрния университет, а и за земеделските производители.

На събитието присъстваха и представители на СУМИ АГРО – СОФИЯ, БУЛАГРО – СТАРА ЗАГОРА, АСМ ООД – МОНТАНА,  БАЙЕР – СОФИЯ, представители на браншови организации, фирми-дистрибутори и производители на препарати за растителна защита и селскостопанска техника, крупни земеделски производители. 

Гл. ас. д-р Звездомир Желев – ръководител на проекта, представи целите и очакваните ползи от дейността на Центъра. 

В приветствието си проф. Янчева – И.Д. Ректор на АУ – изрази подкрепата на Ръководството за дейността по настоящия проект и подчерта ползата от постигнатите резултати по трите реализирани проекта, финансирани от Фондация „Америка за България“.

Целите и резултатите от тези проекти взаимно се допълват и допринасят за развитието на българското земеделско образование, наука и бизнес. Тя изказа специална благодарност към Американското посолство и Фондацията и подчерта, че Аграрният университет се стреми да постигне устойчивост на резултатите. 

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ТУК

Вашият коментар