четвъртък, юли 19, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Св. Русалов: Надяваме се цената на пшеницата да стигне нивата от жътвената кампания

ОСП трябва да се промени така

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

144Четения
NivaBG.com

Към момента средната цена на пшеницата у нас е с около 15-20 лева на тон по-ниска в сравнение с периода преди старта на кампанията по прибиране на тазгодишната реколта, заяви за Nivabg председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Фермерите в страната се надяват тя да се повиши и да достигне поне нивата поддържани във времето на жътвената кампания. Причината за поевтиняването и според него е по-голямото предлагане. Той припомни, че през тази година у нас са прибрани около 6 млн. тона пшеница, като се очаква повечето жито да бъде изнесено. Освен като количество, зърното през текущия сезон по думите му е по-добро и като качество.

На места в страната зърнопроизводителите в момента срещат проблеми с царевичния стълбопробивач, и където е възможно се води борба с този вредител. Очаква се обаче земеделските производители чиито площи са засегнати от него да претърпят щети.

„Няма конкретна нагласа за промяна в сегашната Обща селскостопанска политика”, коментира Русалов актуалните дискусии за бъдещето на ОСП след 2020 година. И по време на последната среща „Мир и земеделие” всички според него са се обединили в това, че тя трябва да еволюира. Причината да не се иска по-радикална промяна в нея е това, че трудно се администрира, и трябва да се върви по пътя към опростяването и както към администрацията, така и за бенефициентите. Финансовият инженеринг и инструментите за управление на риска са нови неща, за които всеки говори,, но ние още не знаем какво точно се предлага. Надяваме се да има подкрепа срещу финансови и метеорологични рискове”, продължи той. Относно по-справедливото разпределение на средствата, еволюцията на ОСП може да включи и този елемент, но според Светослав Русалов не трябва да се ограничават инициативните фермери и те трябва да получат подкрепа от Европа към техния доход.

NivaBG.com

Вашият коментар