сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИПРСР 2014-2020

Танчо Колев: Причината да има антракс в България е, че ваксините се поставят само в някои региони

От няколко години започна да се закъснява с имунопрофилактиката

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Преди години ваксината срещу антракс е била задължителна за всички животни. Сега обаче тя се поставя само за животните, които се намират в региони, където е имало огнища на антракс. В такъв случай е логично да има антракс в България. Това каза за “Хоризонт” в предаването “12+3” Танчо Колев:

От няколко години започна да се закъснява с имунопрофилактиката. Тя трябва да се извърши до края на май месец, за да изградят имунитет животните. Миналата година същата ваксина се извърши в края на годината. Направи се набързо, колко се направи и колко не, но се направиха протоколи и се усвоиха пари от държавата.

Според него Агенцията по храните трябва да контролира парите, давани за имунопрофиластика, и те трябва да минават през фермерите, защото животновъдите ще следят стриктно процеса: Агенцията по храните не контролира процеса. Ако тя не може да си свърши работата, ние апелираме тя да се разтури. Тя позволи миналата година да пламне “син език”. В момента втората ваксина за “син език” не е направена и Агенцията работи на нула.

Вашият коментар