четвъртък, октомври 18, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Три четвърти от българите искат въвеждането на доброволен стандарт Без ГМО

Още повече хора искат той да важи и за храните от животински произход

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

160Четения
NivaBG.com

Три четвърти от българите искат да се въведе доброволен за бизнеса стандарт „Без ГМО”, сочат данните от национално представително изследване, направено по поръчка на неправителствената организация „За земята”. То показва широка подкрепа сред гражданите за въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в хранителните продукти няма наличие на ГМО и под законовия праг за етикетиране. Процентът на българите, които желаят стандартът да гарантира, че и животинските продукти са произведени без употреба на ГМО във фуражите е още по-висок: 78.4%.

 

Изследването идва в момент, когато обсъжданият повече от година Законопроект за храните е на път да влезе в Народното събрание на второ четене, а в него се предвижда създаването на правила за етикетиране на продукти „Без ГМО“.

 

Според първоначалния вариант на законопроекта, такъв стандарт трябваше да бъде уреден с наредба на МЗХГ. В последствие обаче, без ясни мотиви за това, законопроектът се измени и не включи създаването на национален стандарт за продукти „Без ГМО“ (обхващащ цялата верига от фермер до потребител), а на негово място се предвидиха добри производствени практики , които да се разработят от браншовите организации и съюзи и да се одобрят от министъра на земеделието, храните и горите.

 

След реакция и изпратено Становище на Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ законопроектът отново бе изменен и приет от Народното събрание на първо четене, но без да се спази основното искане на организациите – регулирането на доброволния за бизнеса стандарт „Без ГМО“ да бъде с наредба, изготвена с широко обществено участие. Публикуваното днес изследване показва, че нагласите на гражданите подкрепят искането на Коалицията – 82,6% искат стандартът да се разработи от всички заинтересовани страни, включително граждански организации, научни институти и др., а едва 5,8% смятат, че той следва да бъде подготвен само от браншовите организации.

 

Според Ивайло Попов от „За земята” така се опорочава една добра идея, като се предлага браншови организации, някои от които с противоположни позиции по отношение на ГМО да предлагат добри практики. За сравнение в страни като германия подобен доброволен стандарт е уреден със закон, в Австрия и Франция – с наредби. Само в Германия 4000 продукта носят знака „Без ГМО“, което генерира продажби за над 4 млрд евро.

 

При провежданият официален контрол от БАБХ отчитат, че за периода от 2012 г. до 2016 г. 4% oт изследваните за съдържание на ГМО храни съдържат такова под 0.9 % (за 2014г. и 2015 г. те са около 10%). Съгласно българското и европейското право за тях не съществува задължение за етикетиране за съдържание на ГМО. За същия период в 50% от тестваните фуражи се открива съдържание на ГМО над 0.9% (средно съдържание около 5% за продукт), а при 4% от тестовете се открива съдържание на ГМО под 0.9%.

 

NivaBG.com

Вашият коментар