понеделник, юли 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоЗърнопроизводствоНОВИНИРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Царевицата като втора култура

Климатичните условия на 2014 година дават много добра възможност за засяване на царевица като втора култура

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Земеделието и климатичните промени са два взаимосвързани, глобални процеса. Въпреки технологичния напредък, климатичните условия остават критичен фактор, неконтролируем за земеделеца.

Независимо дали са екстремни температури, недостатъчни или прекомерни валежи или различни други съчетания на неблагоприятни климатични условия,  земеделието трябва да се адаптира чрез нови технологии така, че да може да осигури продуктивност и печалба.

Традиционно на промените в климатичните условия се гледа като изключително негативни процеси. Но климатичните промени ни дават и възможности, от които често не се възползва българското земеделие. По-конкретно, кампанията 2013/2014 се характеризира със суха, но топла зима, топла и дъждовна пролет, дъждовни се очаква да бъдат и юни и юли.

След презимуване, въпреки многото опасения, културите бяха в добро състояние, а топлата зима и пролет провокираха по-ранното развитие на рапицата и ечемика. Същевременно почвената влага продължава да е относително достатъчна и в началото на лятото не се очакват засушавания – това е много добра възможност за засяване на царевица като втора култура след тях. 

Използването на царевица като втора, след жътвена култура е важен източник на допълнителна растителна продукция и увеличава вегетационния потенциал на полетата. Тя извлича нитратите от почвата и предотвратява измиването им от зимните и летни валежи, с което оползотворява вече наличен потенциал. Допринася за намаляването на почвената ерозия и заплевеляването на полетата и може да се използва и като фураж за животните.

Последните години ни показват, че за култури като царевицата, отлични резултати, когато се говори за печалба, показват  ранозрелите хибриди на Синджента. Компанията предлага последно поколение ранозрели и много раннозрели царевични хибриди, които са добре адаптирани към местните агро-климатични условия и са с къса вегeтация. При достатъчно почвена влага или валежи/поливки след поникването им те дават много задоволителни доходи през същата стопанска година. Ранните хибриди от група ФАО 100 – 200, които Синджента предлага са СИ НОВАТОП, НК ОЛИМПИК, СИ ОНДИНА и НК КАНЗАС. Те имат висок добивен потенциал, съизмерим с хибридите от средно-ранната група при нормални условия за отглеждане на царевица, адаптивни са за отглеждане в почти всички райони на страната и са подходящи за отглеждане като втора култура след прибиране на рапица или ечемик.

NivaBG.com

Вашият коментар