Унгария и Полша искат по-голям европейски бюджет

Будапеща е готова да се превърне в нетен платец на Общността
   Прочетена: 74 пъти
Будапеща е готова да се превърне в нетен платец на Общността
Будапеща е готова да се превърне в нетен платец на Общността

Правителствата на Полша и Унгария излязоха с обща позиция за увеличаване на европейския бюджет след 2019 година, вслучай че Великобритания излезе от ЕС, критикувайки особено политиката по миграционните въпроси и излизайки с ‘амбициозно” предложение по отношение на многогодишната финансова рамка. Това пише EurActiv. По време на конференцията за обсъждане на европейските финанси на 8 януари представителят на Унгария Янош Лазар заяви , че страната му има намерение да увеличи вноската си в европейския бюджет, и да се превърне в нетен платец.

От своя страна полският министър по европейските въпроси Конрад Шчимански заяви: „Подкрепяме целта на ЕК за многогодишна финансова рамка с над 1% от БВП на ЕС”. Това според него би било „правилният отговор” на дупката от британското излизане от Общността.

Двете страни настояват преди всичко за намаляване на парите по кохезионната политика, на която в момента се падат 1/3 от средствата в сегашната финансова рамка или 350 млрд. евро. Очаква се през май Брюксел да приеме предложение по този въпрос, като се надява, че отделните страни членки и ЕП ще намерят решение относно финансирането на кохезионната политика преди следващите избори за Европейски парламент през 2019 година.

Преговорите за бюджета на многогодишната финансова рамка се очаква да са основна тема през следващите 18 месеца, като заедно с бюджета за кохезионна политика ще се обсъждат и парите за земеделие.


Автор  
КОМЕНТАРИ
Няма коментари!