понеделник, септември 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниКартофопроизводствоНОВИНИ

Ушни марки, които следят здравословното състояние на животните изобретиха в Мексико

С помощта им фермерите ще получават информация за състоянието на животните на мобилния телефон

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

441Четения

Мексиканският учен Гарсия Херера от университета във Веракруз е изобретила нов вид ушни марки за крави, с помощта на които може да се следи здравословното състояние на животните. Това съобщава специализираният портал The Dairy News. С помощта им фермерите могат да следят здравословното състояние на стадата си и да повишат продуктивността им. Технологията получи името Life Monitor и се очаква скоро да бъде патентована.

 

Ушните марки ще тежат не повече от 40 грама и с тяхна помощ могат да се измерват пулса и кръвното налягане на животните. Данните ще се получават и съхраняват директно в интернет. Показанията ще се събират в облака, и ще позволят на стопаните по-добре да контролират състоянието на животните си. Ако у някое от тях се появят признаци, че е болно, фермерът ще получава информация директно на мобилния си телефон.

 

Очаква се цената на една такава марка да е около 40 долара, а тя да работи до 5 години. Инвестицията в подобни ушни марки обаче ще е много по-малка в сравнение със средствата, които стопаните могат да загубят при лечението на болните животни. Новата ушна марка ще може да се използва и от стопани отглеждащи овце, коне и други животни.

NivaBG.com

Вашият коментар