събота, август 8, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
БабхЗеленчукопроизводствоЗърнопроизводствоКартофопроизводствоЛоза и виноЛозарствоНОВИНИОвощарствоПРСР 2014-2020Тютюнопроизводство

В Лесотехническия университет ще се създаде Служба за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси

В Лесотехническия университет ще се създаде Служба за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

580Четения

С подписания на 27 април 2011 г. Меморандум за сътрудничество между Орегонския университет и Лесотехническия университет се предвижда към университета да се създаде Служба за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси. Проекта, по които ще заработи Службата се осъществява със съдействието на Министерство на земеделието и храните.


На официалното подписване на Меморандума присъстваха зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, председателят на комисията по земеделие към Народното събрание г-жа Десислава Танева, както и Н. Пр. американският посланик у нас Джеймс Уорлик. По време на събитието г-н Уорлик заяви, че „българският горски фонд е безценен и Америка може да почерпи опит от добрите практики на страната ни в управлението и опазването на горите.” Проектът е на стойност 289 200 лв. и ще се финансира от Фондация „Америка за България”. Неговата продължителност е 2 години. При създаването на Службата за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси ще се използва дългогодишния опит на Орегонския университет. Екип от американски учени под ръководството на д-р Джеймс Джонсън ще работи по проекта съвместно с преподаватели от Лесотехническия университет. „Целта е да се използва добрата практика на Орегонския университет, която ще се приложи в България. Първо ще се дават съвети в горското стопанство, а след това ще се дават съвети за всички биологични ресурси”, обясни доц. д-р Румен Томов, координатор на проекта от българска страна. „У нас има повече от 1,2 млн. частни собственици на гори и повечето от тях нямат идея какво да правят с тази собственост и всички се нуждаят от помощ и съвети”, допълни още г-н Томов по време на представянето на проекта.С помощта на учените от Орегонския университет ще бъдат обучени български специалисти и така ще се повиши капацитетът на българското горско стопанство. Проектът е разделен на три части – подготовка, обучение и изграждане и разпространение и реклама.

Вашият коментар