сряда, октомври 17, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

В. Ралчева: Липсата на регулярно подпомагане по ПРСР в сектора на биопроизводителите води до неравнопоставеност

Браншът изрази притесненията си от негативните нагласи в обществото към биопроизводителите

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

127Четения
NivaBG.com

„Липсата на регулярно подпомагане в сектора ще доведе до възникване на неравнопоставеност между биопроизводителите, тъй като поради недостиг на средства за подпомагане, особено тези, които започват в момента ще останат без компенсаторни плащания”, заяви на семинар посветен на биопроизводството днес Веселина Ралчева от Българската асоциация „Биопродукти”. Реална е опасността според нея, 5 от седемте години на ПРСР да останат нулеви за всички онези, които имат намерение да кандидатстват по мярка 11 от ПРСР 2014-2020 г. .

 

По време на среща с аграрния министър Румен Порожанов от сектора са поискали да се въведат някои ограничения и по отношение на площите, и по отношение на културите, така че ако се намерят средства за биопроизводителите, те да се преразпределят по-справедливо и ефективно. Тя призна, че привлечени основно от субсидиите в последните години в сектора са навлезли хора, които търсят вратичка за по-лесен достъп до тях чрез култури, които се отглеждат по-лесно по биологичен път. Според експертите обаче дори и да се намерят пари промените в условията за подпомагане на биопроизводителите могат да влязат в сила най-рано през 2019 година. Тъй като все още се бави регистърът на биопроизводителите, не може да се каже ако има средства за колко от тях биха стигнали.

 

От министерството са им отговорили, че нямат техническа възможност да им предоставят информация за броя на малките,средни и големи биостопанства. „Това което ни направи впечатление е например, че има 38 хил.ха биосертифицирани пасища и ливади, а всички знаем колко е е броя на отглежданите по биологичен път животни”, допълни тя.

 

Биопроизводителите изразиха тревогата си от факта, че в последно време в обществеността се налага отрицателна нагласа към тях. „Българските биопроизводители не са мошеници, и мен ме заливат с информация как например биочесънът в една търговска верига се продава по 26 лева за килограм. Пишат колко са скъпи българските биопродукти, а всъщност това е внос от Чили”, каза и Албена Симеонова, като допълни че роден биопроизводител който предлага биочесън по 4 лева за килограм, не може да намери пазар. Симеонова предложи да се направи кампания за увеличаване престижа на българските биопродукти. Тя посочи и абсурда, че у нас могат да се сертифицират биояйца, но не и биококошки. От Българската асоциация на биопроизводителите заявиха че подготвят собствен единен стандарт за продуктите, произведени от нейните членове.

 

NivaBG.com

Вашият коментар