сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
КартофопроизводствоМЗХНОВИНИ

Вече има случаи на болни от заразен дерматит животни и в Северна България

БАБХ чака още 350 хил. ваксини от Южна Африка

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

От два дни са засечени случаи на заразени с нодуларен дерматит животни и в Северна България, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие. Става дума за огнища край гр. Априлци и гр. Хайредин. „Ако законодателството се спазваше, нямаше да се стигне до подобно разпространение на заразата”, коментира председателят на Агенцията д-р Дамян Илиев пред депутатите. Той бе категоричен, че е задължителна ваксинацията на всички животни в страната.

„С мерките които взехме около Димитровград се доказа, че ваксината е ефективна. Там след ефтаназирането на животните от огнищата намаля предаването на заболяването”, заяви още той. Заразният дерматит по животните се е развил в очаквана за специалистите посока към югозападните части на страната предвид на това, че в съседна Гърция е имало огнища на заболяването на 4 км от зоната на ваксинация. До края на седмицата според д-р Дамян Илиев се очаква всички животни в Южна България да бъдат ваксинирани. В момента с останалия резерв от около 2000 ваксини се ваксинира около двете нови огнища в Априлци и Хайредин.

От Агенцията по храните са договорили, и чакат да получат още 350 000 ваксини от Южна Африка. Както е известно до момента страната ни е внесла около 370 000 ваксини от ЕС.

Вашият коментар