Великобритания иска да запази свободната търговия с ЕС след Брекзит

Аграрният министър Майкъл Гоув очаква двугодишен преходен период
   Прочетена: 92 пъти
Великобритания иска да запази свободната търговия с ЕС след Брекзит
Великобритания иска да запази свободната търговия с ЕС след Брекзит

Британският министър на земеделието Майкъл Гоув пледира за запазване на свободната търговия с аграрна продукция и храни между ЕС и Острова след Брекзит, информира порталът topagrar. От това според него най-голям интерес имат ирландските производители на говеждо, производителите на млечни продукти от Франция, холандските градинари и испанските зеленчукопроизводители. От друга страна от запазването на свободната търговия с Брюксел полза могат да извлекат уелските овцевъди и млекопроизводителите от Ълстър, смята Гоув, обосновавайки оценката си на дефицита в британската търговия по отношение на аграрната продукция от ЕС-27. Той очаква в процеса на излизането на Великобритания от Европейския съюз да има двегодишен преходен период. Междувременно се очаква в края на управлението на правителството през 2022 г. да бъдат въведени субсидии за британските фермери.

„Директните плащания трябва да продължат да подпомагат земеделските производители още дълги години”, заяви Гоув. Според него фермерите трябва да продължат да получават субсидии още неограничено време, без да бъдат натоварвани със спазване на правила за кръстосано съответствие. За целта трябва да се опростят и променят механизмите за контрол, които да се основават на „оценка на риска”.

В рамките на т.нар. „Зелен Брекзит’, аграрната политика по думите му трябва да е ориентирана към въвеждане на технологии в обучението на земеделските производители, и да се инвестира в осигуряване на достъп до интернет в стопанствата.

 


Автор  
КОМЕНТАРИ
Няма коментари!
ОЩЕ ПО ТЕМАТА