четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Великобритания иска да запази свободната търговия с ЕС след Брекзит

Аграрният министър Майкъл Гоув очаква двугодишен преходен период

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

682Четения

Британският министър на земеделието Майкъл Гоув пледира за запазване на свободната търговия с аграрна продукция и храни между ЕС и Острова след Брекзит, информира порталът topagrar. От това според него най-голям интерес имат ирландските производители на говеждо, производителите на млечни продукти от Франция, холандските градинари и испанските зеленчукопроизводители. От друга страна от запазването на свободната търговия с Брюксел полза могат да извлекат уелските овцевъди и млекопроизводителите от Ълстър, смята Гоув, обосновавайки оценката си на дефицита в британската търговия по отношение на аграрната продукция от ЕС-27. Той очаква в процеса на излизането на Великобритания от Европейския съюз да има двегодишен преходен период. Междувременно се очаква в края на управлението на правителството през 2022 г. да бъдат въведени субсидии за британските фермери.

„Директните плащания трябва да продължат да подпомагат земеделските производители още дълги години”, заяви Гоув. Според него фермерите трябва да продължат да получават субсидии още неограничено време, без да бъдат натоварвани със спазване на правила за кръстосано съответствие. За целта трябва да се опростят и променят механизмите за контрол, които да се основават на „оценка на риска”.

В рамките на т.нар. „Зелен Брекзит’, аграрната политика по думите му трябва да е ориентирана към въвеждане на технологии в обучението на земеделските производители, и да се инвестира в осигуряване на достъп до интернет в стопанствата.

 

Вашият коментар