неделя, януари 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоНОВИНИ

Ветеринари ще сезират Европейската комисия заради проблема с профилактичните такси

Българските ветеринари алармират за сериозна криза в животновъдството

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

148Четения
NivaBG.com

Българските ветеринари арамират за сериозна криза в животновъдството, ако България не започне да провежда задължителната профилактика на стадата, защото в противен случай е застрашено здравето не само на животните, но и на хората.

От две години в страната се забелязва прогресивно увеличаване на случаите на туберколоза по млечните крави, но поради липса на средства малките стопанства почти не подлагат животните на изследвания. Туберколозата е опасна и за хората, защото лесно се предава чрез млякото, предупреждават експерти. Затова лекарите настояват да се засилят проверките, но за целта са необходими и повече средства от бюджета.

Миналата година бюджетът отпусна за профилактика 10,4 млн.лв., но тази година средствата са четирикратно по-малко, което поставя ветеринарите с вързани ръце.

Заради четирикратното орязване на бюджета за профилактика, частните ветеринари се оказаха в ситуация да не могат да провеждат необходимите изследвания, а фермерите са изправени пред икономическо бедствие, предупреждават от Българския ветеринарен съюз.

Въпреки поредицата от стачки лекарите така и не получиха разрешение на проблема от кабинета, който вече в оставка.

Единственият изход според тях е тарифата да се промени и бюджетът да бъде увеличен от служебния кабинет.

„Надяваме се на спешна реакция от следващото правителство, още повече че имаме уверение за съдействие от президенството”, обясни председателят на съюза Трифон Цветков. Като припомни, че в момента това е единствената работеща институция в държавата, той обясни, че браншът е в активен диалог и се надява на подкрепа.

Днес управителният съвет на ветеринарния съюз се събира на заседание, на което да се обсъдят следващите си стъпки. Като крайна мярка лекарското съсловие е решило заедно с колегите си от Румъния и Гърция да се обърне за съдействие към Европейската комисия.

Като страна членка България е длъжна да проведа профилактични прегледи срещу зарадните болести, за да гарантира добър статус на животните, припомни Цветков. Преди седмица животновъдите също изразиха недоволство от липсата на редовни прегледи, което застрашава техния бизнес.

Вашият коментар