понеделник, декември 10, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

За пръв път показват технология за биопроизводство на малини на АГРА 2017

Учените ще представят нови сортове зърнени култури

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

352Четения
NivaBG.com

И през тази година различните институти на Селскостопанска академия ще представят най-новите си разработки на традиционното изложение АГРА 2017, което ще се проведе между 22 и 26 февруари в Пловдив.

За първи път ще бъде показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя  намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията. Получава се висококачествена биологична продукция, полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност – 234%.

Сред новите постижения през тази година ще е царевичния хибрид „Кнежа 501”, доказал се с потенциала си за високи добиви до 1350 кг/дка при поливни условия на опитни полета в Сърбия Румъния и България.

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово ще се представи с два нови сорта пшеница, признати през 2016 г. Първият е високодобивният и устойчив на болести сорт „Гинра“, а вторият е „Невена“.

Институтът по земеделие в Карнобат ще участва в конкурса за със зимен пивоварен сорт ечемик „Ахил“, който е признат през 2015 година и е райониран за цялата страна. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.

Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд са създали многофункционална пчелна пита. Тя дава възможност за ускоряване и облекчаване на няколко технологични процеси в пчеларството по принципно различен от досегашните  начини способ.

Иновационният продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Продуктът е богат на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност. Инстантното брашно е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. (екструдирането е съвременен специфичен технологичен процес за преработка на храни).

Вашият коментар