понеделник, декември 10, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИПРСР 2014-2020

“За Земята” призова страните-членки на ЕС да забранят отглеждането на ГМО-царевица

Страните-членки на Европейския съюз незабавно да забранят отглеждането на генно-модифицирана царевица като единствена категория ГМ-култури

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

124Четения
NivaBG.com

Страните-членки на Европейския съюз незабавно да забранят отглеждането на генно-модифицирана царевица като единствена категория ГМ-култури, която е в процес на разрешение за отглеждане в Европа. За това призовават от екологично сдружение “За Земята” в свое становище във връзка с новоприетите този вторник правила от страна на Европейския парламент. Те позволяват на отделните национални правителства да забраняват отглеждането на генетично модифицирани (ГМ) култури на своята територия.

Според Ивайло Попов – координатор на направление “Храна и земеделие” в “За Земята” новите европейски правила за ГМО културите са “още един пирон в ковчега на генетично модифицирани култури”.

По думите му макар и да не е идеален, този нов механизъм позволява на правителствата да затворят вратата за биотехнологичните култури в Европа и да насочат земеделието в една по-устойчива посока. “Обществеността постоянно отхвърля ГМ храните и подкрепя все повече екологичното земеделие и местно произведените храни. Призоваваме националните правителства, включително и българското да използват тази нова власт и да запазят страните ни без ГМ посеви,” посочва Попов.

Отглеждането на ГМ култури в Европейския съюз е спорен въпрос вече над 15 години. В момента в девет страни-членки са наложени забрани за отглеждане на царевицата MON 810 – единствената ГМ култура, разрешена в Европа, припомнят природозащитниците.

Тези забрани са оспорвани от Европейската комисия, както и от биотехнологичната индустрия, в резултат на което много от националните министри на околната среда подкрепят предложенията за засилване на техните законни права да забраняват отглеждането на ГМ култури. Съществува и решение на Съда на Европейския съюз, което ограничава съществуващите регулаторни инструменти на правителствата.

От сдружението изразяват и критики към новото законодателството заради възможността правителствата да питат биотехнологични компании за разрешение да наложат национални забрани. Притесненията им са свързани и с това, че съществува реална възможност досегашната единна политика срещу ГМО да бъде разбита.

Вашият коментар