сряда, януари 22, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоЛозарствоМЗХНОВИНИОвощарство

Земеделската комисия прие промените в КТ за еднодневните трудови договори

Договорите да се сключват в 14 дневен срок

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

634Четения
NivaBG.com

Депутатите от земеделската комисия одобриха промените в Кодекса на Труда, касаещи срока за регистриране на еднодневните трудови договори за извършване на краткотрайна селскостопанска работа. Това стана факт въпреки изразеното по време на дебатите несъгласие с предложените промени от страна на Инспекцията по труда.

Румен Христов, който е един от вносителите на промените припомни, че те се правят по предложения и в интерес на някои браншове като асоциацията на производителите на  етерично маслени култури. Според него подобна практика за сключване на договор в 14 дневен срок има в страни като Португалия, Финландия и Румъния. Според Румяна Михайлова, изп. директор на Инспекцията по труда основното несъгласие с промените е свързано с противоречия с основни изисквания на трудовото законодателство според които сключването на договора трябва да стане преди постъпване на лицето на работа.

Освен това заплащането на труд без правни основания също е недопустимо. „В случай че работодателите не желаят да се възползват от еднодневните трудови договори, КТ предлага и други възможности за сключване на договори за краткотрайна сезонна работа”, припомни тя. Според нея и в момента има затруднения свързани с това, че земеделските стопани често наемат работници извън землището в което се намира обработваемата земя.

Припомняме, че с промяната в срока за сключване и регистриране на еднодневните трудови договори за краткотрайна заетост в селското стопанство се цели да се опрости административната процедура.

NivaBG.com

Вашият коментар