петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоЗеленчукопроизводствоЛозарствоМЗХНОВИНИОвощарство

Златна опаковка, кухо съдържание

Дойде ред и на биопроизводителите да алармират за липсата на пари

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

И биопроизводителите се наредиха сред секторите, които в последните години алармираха, че няма пари  и то преди началото на новата земеделска, но и не само земеделска кампания, когато на пролет някои ще броят пилци, а други депутати.

 

Добре известна е максимата, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Ние твърде често попадаме в предизборна фаза, когато политиците не се свенят да лъжат какво са направили или ще направят, и какво са дали или ще дадат, а българското земеделие е една от областите, в които определено не се знае кой какво върши, кой какво дава и кой колко взема. На човек му е по-лесно да изброи секторите, които се чувстват недофинансирани, отколкото да открои  производство, което да предлага качествена продукция, да има пазари и да не изпитва затруднения.

Този път стана ясно, че поетите ангажименти за финансиране на проекти по агроекологичната мярка от ПРСР 2014-2020 са повече от наличния бюджет, и поне за сега въпреки уверенията на сегашното ръководство на аграрното ведомство средства за нови проекти по тази мярка до 2020 година няма да има.

Остър недостиг има и с парите за биопроизводителите. Само за последните две години са били изплатени суми, надхвърлящи бюджета с 49,3 млн. евро. Колко липсват и колко трябват е въпрос на сметки, поне докато не се появят точни данни за питото и платеното. За сега се знае само, че има дупка от 96 млн. лева.

Според изнесените от министерството данни при бюджет от малко над 283 млн. лева, само за първите две години са приети заявления за петгодишни ангажименти за 379 млн. лева.  

Пари от други сектори за биоземеделие и агроекология трудно  ще дойдат, защото все ще се намери някой, който да каже че неговите пари са били намалени за сметка на други, така както преди време се случи с оранжерийните производители. Намаляването на ставките по двете мерки така както искат биопроизводителите, е все още мираж, защото е въпрос на преговори.

Погледнато от високо  българското земеделие изглежда като магазин с лъскава опаковка, но с кухо съдържание, защото в по- голямата си част не може да предложи достатъчно и качествени продукти, това се вижда с просто око в един магазин, където ябълките са от Полша, доматите от Македония, но не и от България. На регалите са видни само надписите- плодове,зеленчуци,мляко, сирене и месо, но не и продуктите, или поне такива каквито ни се иска на нас-потребителите. Фермерите признават, че във време на активна кампания по прибиране на реколтата от плодове или зеленчуци, големите магазини си внасят огромни количества продукция от общия пазар, и така убиват цените.

 Био продуктите ги има, но и там още не е ясно какви са точно, защото има и еко и органик. Освен това повечето продукти с етикет: “Био” все още идват от Австрия или Германия. Така че е трудно да се каже, че за сектора има стабилен пазар.

Ако земеделието е своеобразен магазин, а управляващите го ще трябва да са материално отговорни пред нас-потребителите за това, какво то ни предлага като продукция, то едва ли нормален човек би влязъл отново в него, при положение, че срещу парите си рядко получава продукцията с желаното качество. И затова не са виновни производителите, защото те произвеждат каквото могат-чушки,домати, череши или ябълки, но те не стигат винаги до магазина,който пък остава все на червено, както показва всяка една ревизия при смяна на стопаните т.е. ръководството на МЗХ. За сега обаче все няма виновни, и все никой не поема отговорността. А фермерите вече не искат да чакат, някои фалират, други разпродават,  трети все още кретат а ние страдаме, защото магазинът си остава все така празен. И така продължава вече неясно колко време. Както каза един фермер тези дни, изливайки болката си:”Крайно време е вече някой да влезе в затвора, ако трябва и ние ще си понесем отговорността, но не може да продължава така. Ако продължава така, то земеделският магазин ще продължи да стои  само със златна опаковка, но с кухо съдържание.

Мартин Иванов, NivaBG.com

Вашият коментар