вторник, януари 26, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Николай Вълканов: Българските производители трябва да се обединят за да намерят път към пазара

Отпадането на субсидиите ще изчисти сектора от производители, които произвеждат некачествени плодове и зеленчуци

Експери запознаха българските производители на плодове и зеленчуци с актуалните тенденции на пазара na Intelifresh 2020
477Четения

По време на дискусиите днес с представители на производители, преработватели и търговци се убедихме още веднъж, че производителите на плодове и зеленчуци у нас не трябва сами да се опитват да търсят път към търговските вериги, а да се обединяват и да използват вече готовата инфраструктура за заготовка и логистика на първичната продукция“, каза пред представители на медиите днес Николай Вълканов, председател на фондация „Интелиагро“ и организатор на форума Intelifresh. Най-важното според него е производителят да произвежда качествена продукция, и оттам насетне други хора да се заемат съ заготовката, опаковката и доставката на продукцията.

Николай Вълканов коментиРа и една от темите, засегнати по време на форума- отпадането на ДДС на плодовете и зеленчуците. „ДДС-то не е най-големият проблем, а субсидиите. В момента когато отпаднат, ще отпаднат и всички производители на некачествени плодове и зеленчуци търсещи всячески държавна подкрепа, и ще останат само онези, за които това е важен бизнес и знаят как да го правят“. У нас все още изоставаме според него по отношение въвеждането на инструменти за управление на риска. „Няколко пъти вече споменавахме, че с оглед на подготовката за следващия програмен период на ОСП, най-важното са именно въвеждането на подобни инструменти и това е решение за нашето земеделие, а не субсидиите. Истинската помощ е там, където земеделските производители ще могат да управляват своите рискове независимо дали това са измръзвания, градушки или напояване, и там трябва да се сложи акцентът.“ Според него идеята за регионализиране на селската програма у нас е добра, но едва ли държавата би имала достатъчно административен капацитет да го направи.

За трета поредна година специализираният форум Intelifresh привлече десетки производители, преработватели и търговци на плодове и зеленчуци, които получиха възможност да се запознаят с актуалните тенденции не само в развитието на сектора, но и на пазарите на плодове и зеленчуци.