вторник, юли 7, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Николай Вълканов: Никой не казва какво ще се случи в едно стопанство, ако в него се открие Covid 19

Трябва да има придвидимост за агробизнеса, и да се осигури спокойна работа на всички сектори, свързани с него

Трябва да има специален режим както за тези които произвеждат, така и за тези които преработват. Трябва да има ясни правила за това, какво се случва в едно стопанство , в което е констатирано, че някой е заразен с коронавируса“, каза в предаването ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев Николай Вълканов, председател на фондация „Интелиагро“. Според него е невъзможно затварянето на стопанство с 50 хил. декара, които трябва да бъдат обработвани. Освен агросектора според него трябва да се обезпечи работата на всички свързани с него сектори. У земеделските производители вече има някои страхове че заради извънредното положение може да има проблеми с обезпечаването на торове и препарати.

Не трябва да се допуска застрашаването на нито един декар или инвестиционно намерение и да се обезпечат мерките приети от ЕС за бързо обработване на товарите“, каза още той. По думите му е необходимо да се подсигурят доставките на всичко необходимо за земеделските производители, да се улесни достъпа до стопанствата и обработваемите площи и да се помисли за сезонните работници.

Друг казус по думите му, който тепърва ще трябва да намери решение са сроковете по проектите, които тека в момента, някои от които поради форсмажорните обстоятелства няма да могат да бъдат изпълнени, и трябва да се създаде механизъм, така че фермерите да не търпят санкции, за нещо, което не са направили не по тяхна вина.

Повече по темата във видеото

NivaBG.com