четвъртък, декември 7, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ниските изкупни цени изкараха тютюнопроизводителите на протест

Те блокираха пътя между Гърмен и Сатовча

Тютюнопроизводители блокираха пътя между Гърмен и Сатовча вчера сутринта. Причината за недоволството им е, че искат да продават стоката си на по-високи изкупни цени.

Изпувуването на тютюна започна през ноември. В  Североизточна България 7 са фирмите, които изкупуват, съобщават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Комисии има в общините Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово, Завет, Исперих, Каолиново, Венец и Кубрат. При сортовата група „Бърлей“ от 360 тона общо производство до момента са изкупени 180 тона.  Цените за килограм изкупена суровина варират между 3,50 и 3,90 лв. При сортовата група „Кабакулак“ от общо произведените 300 тона до момента са реализирани 105 тона, като средните изкупни цени са между 6 и 6,20 лв. на килограм. До края на календарната година се очаква да бъдат изкупени около 90% от двете сортови тютюн, които се отглеждат в Североизточна България, предаде БНР.

Тютюнопроизводителите настояват цената на тютюна да не пада под 10 лв. за килограм

На пътя в знак на протест за и 62 годишната Абибе Шеинова и мъжът й от Дебрен. За дългите години работа на полето, трудът й не получава необходимата оплата.
„Не съм била на почивка никога. Никога. Откъде? Ставата трябва да смена на коляното – 3500 ми търсят, откъде?“, споделя тя за БТВ.
„Това е много труд, това от една семка съм го загледала и докъде сме стигнали, на 5 лв. да не мога една операция да си платя, представяш ли си!? 291 лв. на месец. Това е“, допълва  Абибе.

„Годината беше неблагоприятна и сушава, поради това реколтата спадна. Гласуваха се средства, по 120 лв/дка. Обръщаме се към всички, особено към новото управление да създадат някаква форма на контрол. Настояваме цената да бъде реална“, коментира Арбен Мименов, председател на сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

Виктор Павлов