петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Нов инструмент дава възможност за проверка на автентичността на вината

Продажбите на фалшиви вина нанасят щети за приблизително 1,3 млрд. евро годишно на сектора

ЗАКОН ЗА ВИНОТО И СПИРТНИТЕ НАПИТКИЗАКОН ЗА ВИНОТО И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ

Специален инструмент разработен от службата по мониторинг на аграрните култури в ЕС ще позволи бърза и лесна проверка за автентичността на закупените вина.информира Ag-Press.eu. Той представлява химическо средство със специфични свойства, което учените могат да използват в лаборатория за калибриране на измервания, необходими за оценка на автентичността на виното.

Това ще позволи на контролните лаборатории да проверят дали заявеното на етикета твърдение е вярно по отношение на реколтата, географския произход и/или недекларираното добавяне на захар или разреждане с вода. Подправянето на вино е световен проблем, засягащ потребителите. Той също така изправя честните производители на вино с нелоялна конкуренция, тъй като фалшифицираните вина се предлагат на пазара като висококачествени продукти.

Измамите с вино струват на обикновения винен сектор на ЕС приблизително 1,3 милиарда евро годишно, около 3% от общата стойност на продажбите.

Повече от един милион литра фалшиви алкохолни напитки са иззети в цяла Европа през 2020 г. и над 1,7 милиона през 2021 г. .