понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Нова болест по царевицата откриха германски учени

Нов вид на гъбата триходерма нанася сериозни щети на растенията

Учени от университета в град Гьотинген откриха нова болест по царевицата, съобщава topagrar.com. Става дума за нов вид на гъбата Триходерма, открит в полета в южната част на страната, която нанася сериозни поражения върху растенията. Като ефикасно средство за борба с тази гъба до момента е използван вид препарат за растителна защита на биологична основа, съдържащ спори на същите гъби, които имат способност да подтискат други причинители на болести. Учените открили обаче че новият вид гъба която причинява загниване на зърната и нанася огромни поражения на растенията е много по-агресивна. Попадайки върху зърната,гъбата от новия вид Триходерма създава сиво-зелен защитен слой от спори включително между листата.

Изследователите заразили царевични растения в изкуствени условия с въпросния вид гъба, като доказали, че тя води до силно намаляване на съдържанието на сухо вещество. Един от авторите на изследването д-р Анете Пфорд е изследвала проби от царевица от Франция и Южна Германия и е открила , че нападенията от тази гъба са с до 95-100% по агресивни. Новият вид гъба била изолирана при провеждане на молекулярно-генетични изследвания. Освен това било установено, че виновник за новата болест е непознат до момента патоген.

Използваният в препаратите на биооснова вид гъба е близък роднина до Trichoderma harzianum който не е толкова агресивен, но също нанася слаби поражения на царевицата“, казва д-р Пфорд. „До момента използваните щамове на Триходерма в препаратите за растителна защита, които се различават от новия по-агресивен вид са показали че са необходими по-задълбочени изследвания на рисковете от използването на живи микроорганизми в растителната защита“, добавя и проф. Андреас фон Тидерман, ръководител на отдела по Фитопатология и растителна защита към университета на Гьотинген. Разновидности на тази гъба например се използват в борбата с някои болести по зеленчуците като ботрис или фузариум.