неделя, януари 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Нова наредба предвижда ограда на 500 метра около всеки свинекомплекс

В област Разград има няколко нови случая на наличие на зараза с Африканска чума при отстреляни диви прасета

825Четения

Борбата с Африканската чума по прасетата продължава. Предвиждат се нови мерки. За това съобщи Илиян Драмалиев, директор на Областната дирекция безопасност на храните – Разград по време на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в област Разград. По думите му новите наредби за животновъдните обекти предвиждат изграждането на външна ограда около големите свинекомплекси, която да отстои на 500 метра от животновъдния обект „Отстрелът на диви свине върви по-бавно от планираните темпове (достигнати 30% при планирани 80% на база на таксацията)”, допълни директорът на ОДБХ.

В област Разград има няколко нови случая на наличие на зараза с Африканска чума при отстреляни диви прасета – в землищата на село Здравец и село Владимировци, община Самуил, в землището на село Гецово, община Разград, в землищата на село Глоджево и град Цар Калоян – в пограничната зона с област Русе, в землището на село Миладиновци – в пограничната зона с област Търговище.

„По Програмата за развитие на селските райони ще бъдат обявени мерки за подпомагане на предпазните мерки на свинекомплексите, като например изграждане на инсинератори в границите на животновъдните обекти”, съобщи заместник-областният управител Евгени Драганов. Той заяви, че колкото по-малко прасета има в задния двор, толкова по-малка е опасността за големите свинекомплекси. Обявено бе, че в област Разград, изискванията в тази насока, вече са изпълнени.

След празниците усилията на администрацията ще бъдат по почистването на съоръженията за отпадъци, намиращи се на отбивките на главните пътища.

Виктор Павлов