вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Нова заплаха от африканска чума и син език България

Синият език пък е констатиран при две сърни в землищата на общините Котел и Сливен

Българският ивотновъден бранш отново е заплашен от африканска чума по свинете (АЧС) и син език. От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че АЧС е установена при диво прасе след старта на ловния сезон на 3 октомври, без да уточняват в коя част на страната е отстреляно животното. Синият език пък е констатиран при две сърни в землищата на общините Котел и Сливен. Чумата е „уловена“  при лабораторен анализ. В системата на БАБХ за контрол и изследване на дивите прасета за АЧС – Модул „Лов”, до момента са въведени 1089 проби от диви прасета от три осъществени ловни излета. Вирусът е потвърден в една от изследваните проби.

Заради пандемията АЧС, която миналата година нанесе сериозни загуби на свиневъдството в страната, БАБХ започна да упражнява надзор над отстреляни или открити умрели диви прасета.

Задължително се вземат проби, които се въвеждат в софтуерно приложение Модул „Лов”. То е въведено в експлоатация на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Данните за пробите се въвеждат от ловците в Модул „Лов“ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия. Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система. По този начин подателят може веднага да получи информация за него чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Заразените със син език сърни са открити случайно при надзор над дивата популация в района на Сливен. Здравословното им състояние видимо било влошено, поради което били взети проби за изследване. Заболяването е потвърдено в Националната референтна лаборатория за син език на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към БАБХ.

През 2014 г. син език покоси стотици едри и дребни преживни животни в България, след което се въведе планов​а ваксинация. Като се изключат двете болни сърни, шеста година други случаи в страната не са изолирани. Иначе тази година  болестта върлува масово в Гърция и Северна Македония.

Синеят език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби вследствие на отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни.

 

Виктор Павлов