понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Нови правила за вноса на агростоки от трети страни

От следващата година вносът на земеделски продукти от трети страни, управлението на тарифните квоти  и издаването на лицензии вече ще се прави по нови правила. За участие в разпределението на квотите за периода от 1 януари до 31 декември 2021 г. се подават заявления в дирекция „Държавни помощи и регулации“ в  Министерството на земеделието. Срокът е от 23 до 30 ноември 2020 г. (до 14:00 часа българско време). Условията са публикувани на страницата на ведомството.

Оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) доведе до намаляване на количествата, за които може да се кандидатства. Те ще се разпределят по метода на едновременната проверка и след това за тях ще се издават лицензиите за внос.

В новите указания са посочени редуцираните количества, които ще бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС по-късно през ноември.

За въпроси, свързани с новите условия за издаване на лицензии за внос на земеделски продукти от трети страни, търговците могат да използват електронната поща с адрес: AGRIM@mzh.government.bg, или да се обърнат към експертите от Дирекция „Държавни помощи и регулации“ в Министерството на земеделието.

 

 

Виктор Павлов