понеделник, октомври 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Нови промени ще ограничат лова на гургулици

Намаляват дневния отстрел на ловец от 10 броя на 8 броя птици.

Ограничаване на лова на гургулици предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча, които са пуснати за обществено обсъждане от служебното правителство. Земеделското министерство очаква становища по предложенията до 26 юли.

В промените се предвижда дните за лов на птиците да бъдат ограничени и ловците да могат да стрелят само в събота и през официалните празници. Отменя се възможността за ловуване на гургулица в неделните дни. Предвидено е също и намаляване на дневния отстрел на ловец от 10 броя на 8 броя птици.

В България ловът на гургулица се практикува повече от 120 години, като българските ловци ловуват регламентирано гургулицата, благодарение на което числеността на вида у нас е стабилна, с тенденция към увеличение през последното десетилетие. България е една от шестте страни в Европа, които имат значение за популацията на гургулицата.

Без да се засягат интересите на ловците, ще се осигури в дългосрочен план по-стабилна популация, давайки възможност за продължително упражняване на отстрел на този ловен вид, гласят мотивите на предложените промени. Ангажиментът на ловните сдружения и всички техни членове е не само ползването на дивеча, но и стопанисване, отглеждане и съхранение на видовете. Неминуемо се очаква положително въздействие върху тяхната дейност, пишат в мотивите си вносителите от земеделското министерство.

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива около средата на август всяка година. Дневната норма за отстрел на един ловец досега беше до 15 пъдпъдъка, а за всички останали, включително гургулицата – до 10 броя. Но с промените броят на гургулиците ще бъде намален до 8. Ловуването се извършва само през деня, един час преди изгрев слънце и един час след залез.

Виктор Павлов