понеделник, декември 9, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Нови случаи на бруцелоза в Кюстендилско

Ветеринарните власти предупреждават, че бруцелозата е опасна зооноза

Ще се правят изследвания за болестите бруцелозаЩе се правят изследвания за болестите бруцелоза
2.5ХилядиЧетения
NivaBG.com

Нови случаи на бруцелоза в страната. Положителни проби на болестта при овце, свине и кучета са установени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в кюстендилското село Вуково. Там беше констатираното през септември 2018 г. първично огнище на болестта. При последното изследване в същия животновъден обект (тип заден двор), в резултат на прилаганите оздравителни мерки, на 17 февруари 2019 г. са отчетени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета. Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин.

Ветеринарните власти предупреждават, че бруцелозата е опасна зооноза – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманен начин.

Продължава дезинфекцията на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се направят допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място, уточняват от БАБХ.

NivaBG.com
Виктор Павлов