понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ново изследване разкрива връзките между политиката и раздаването на субсидии в пет страни, сред които и България

Авторитарните режими в страните от Източна и Централна Европа все по-често посягат към парите за фермерите

Съществуват „силни връзки между политиката и най-големите бенефициенти на субсидиите“ в пет страни от ЕС от Централна и Източна Европа,информира порталът arc2020.eu позовавайки се на ново задълбочено проучване, озаглавено „Къде отиват парите“, което разглежда прилагането на европейските земеделски фондове в Унгария, Словакия, България, Румъния и Чехия. Проучването, поръчано от политическата група на Зелените / EFA в Европейския парламент, хвърля ясна светлина върху това как ОСП не само финансира влошаването на биологичното разнообразие, но и се отразява негативно на основните принципи на демокрацията.

Някои от класическите схеми за източване на субсидии, посочени в публикацията са декларирането на несъществуващи овце в Гърция, на по-големи от обичайните маслинови дървета в Италия или на износа на изрезки от Белгия, представяни като първокачествено  месо. . В резултат на все по-големите скандали с източване на средства от европейския бюджет, институциите, които се занимават с одита и наблюдението на това, как се разходват субсидиите, засилиха своя контрол. Въпреки това се констатира, че злоупотребите със субсидии често са свързани с организираната престъпност, олигархични структури, грабеж на земя и измами и корупция, а „от няколко години авторитарните режими в страните от Централна и Източна Европа показват особен апетит към потока от финансови средства по ОСП“. В информацията се припомня за мащабното разследване на „Ню Йорк Таймс“ от 2019 година, озаглавено : How Oligarchs and Populists Milk the E.U. for Millions’, в което се говори, че „субсидиите са обезпечили разграбването на земеделски земи в мафиотски стил в Словакия и България“, и се припомнят случаите за конфликт на интереси при достъпа до субсидии в Унгария и Чехия.

Наскоро политическата група на „Зелените“ в ЕП публикува задълбочено и богато проучване относно прилагането на земеделските фондове на ЕС в пет страни от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния: „През последните години, виждаме все повече доказателства, че средствата на Европейския съюз в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), по-специално субсидиите на ЕС за селското стопанство, обикновено се оказват в ръцете на местни олигарси, свързани с политическия елит или големи (агро) конгломерати, вместо да помагат на малките – и средни фермери“, се казва в изследването.

“Изследователите откриха доказателства за продължаваща и систематична злоупотреба със субсидиите за ОСП – наричайки я „силно проблематична“, което потенциално би могло да попречи на ЕС в усилията му да постигне целите си на редица нива: Първо, защото създава „съмнения относно способност да изпълнява ефективно бюджета си, като избягва рискове, свързани с корупция, измами и злоупотреба с пари на ЕС “. На второ място, поставя под въпрос дали разпределението на субсидиите за ОСП на ЕС служи на целите на ЕС, „като защита на биологичното разнообразие, борба с изменението на климата и неравенствата или дали обслужва интересите на икономическия и политическия елит“. И на трето място, събитията могат да „засенчат и подкопаят борбата на ЕС за върховенството на закона в ЕС, докато неговите фондове могат да помогнат за пряко или косвено финансиране на нелиберални лидери и популисти“.