събота, юли 11, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Ново огнище на чума по свинете в Шуменско

Във фермата се отглеждат прасета от породата Източнобалканска свиня

Ферма, в която се отглеждат прасета от породата Източнобалканска свиня (ИБС), е дала положителна проба за наличие на вируса на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Обектът се намира в с. Веселиново, община Смядово, област Шумен с регистрационен номер 9828-0053.

В рамките на 3-километровата обявена предпазна зона влиза самото населено място, където е ситуиран обекта, а в 10-километровата наблюдавана зона – с. Бял бряг, с. Александрово, с. Риш, с. Медовец и с. Поляците от общините Смядово в Шуменско и Дългопол във Варненско.

Според заповедта на изпълнителния директор на БАБХ проф. Паскал Желязков ще бъде проследено движението на животните в рамките на последните 35 дни, както и се забранява влизането и излизането на хора, коли и каруци, селскостопанска техника без разрешение на БАБХ в района на обекта по време на изпълението на мерките.

Последните огнища за наличие на АЧС бяха обявени от БАБХ пак в обекти с Източнобалканска свиня – в Шуменско и във Варненско. По отношение на отглеждането на тези прасета има заповед за забрана на свободната им паша.

Виктор Павлов