събота, януари 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Обявиха Пернишка област за санитарна зона срещу АЧС (ВИДЕО)

Стопаните трябва да заколят домашните прасета до 10 септември

1.53ХилядиЧетения
NivaBG.com

Епизиотичната комисия в Перник реши цялата област да бъде обявена за санитарна зона с цел недопускане на заразата от АЧС. Това съобщава БНР. Експертите призоваха стопаните доброволно да заколят прасетата от стопанствата тип „заден двор”.

Всеки стопанин, който се погрижи за своите прасета, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира помещенията, в които са пребивавали, ще получи сумата от 300 лв. за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия, заяви областният управител Ирена Соколова. За сега Пернишка област остава един от трите незасегнати от заболяването региона в страната.

Междувременно нови огнища на заразата са установени в Русенско, Ловеч и Горна Оряховица . Огнището в Русенско е в промишлен обект в село Караманово, който е с капацитет от 4 500 животни. Заболяването е открито и в отстреляна дива свиня в град Априлци в Ловешка област. Случаят  в Горна Оряховица също е на отстреляно диво прасе в държавното горско стопанство. 12 проби от отстреляни глигани са дали в последните дни ловците от ловните полета в Горнооряховското горско стопанство. Положителна за африканска чума по свинете е тази от животното, отстреляно в землището на лясковското село Мерданя. Случаят е първи за тази част на Великотърновска област.

NivaBG.com