четвъртък, декември 5, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Обрат: Пазарджишките кметове се отказаха да протестират

Подкрепят мерките за справяне с африканската чума по свинете

764Четения
NivaBG.com

Въпреки изказванията и заканите на някои селски кметове от община Пазарджик, стана ясно, че протести срещу клането на домашни прасета няма да има. Кметовете от 30-те села в общината подкрепят мерките за справяне с африканската чума по свинете.

Ето и текстът на декларацията:

Уважаеми дами и господа, В качеството ни на кметове на населени места заявяваме своята подкрепа за мерките, оповестени от министър-председателя Бойко Борисов на срещата ни на 02.08.2019 г. август в Пазарджик, а именно доброволно усвояване на отглежданите в „задните дворове“ животни до 12-ти август 2019 година и получаването по 300 лв на двор за дезинфекция на териториите. Призоваваме всички да обединим усилията си, за да се справим заедно със ситуацията и спрем разпространението на африканска чума по свинете на територията на страната. Не подкрепяме каквито и да било форми на протести и действия, създаващи напрежение и в противоречие на постигнатите по-горе договорености.

Декларацията е подкрепена и от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.

Поредно заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе днес от 11,00 часа в Приемната зала на Областната администрация в Пазарджик, съобщават от ведомството.

Ще бъде обсъдена актуалната епизоотична обстановка и предприетите превантивни мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ в страната и региона.

Информация за медиите ще бъде предоставена след края на заседанието, което е закрито за журналисти, уточняват от Областната администрация.

NivaBG.com
Виктор Павлов