петък, ноември 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Обсъжда се забрана на риболова със серкме, цапало и рачило

129Четения

Предвиждат предложените изменения и допълнения в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), достъпни за обществено обсъждане до 10 ноември 2020 г. Ще бъдат въведени забрани за използване уредите серкме, цапало и рачила в естествени води и водни обекти, изкуствени водни обекти и специализирани обекти за аквакултури.

Изключение прави само риболова във водите на Черно море, където според промените ще може да се постави чепаре само на една от въдиците.

Други изменения в Закона предвиждат забрана на стопанският и любителският риболов с герими, свободно плуващи във водите (или неконтролирани от брега), независимо от броя на куките, монтирани на тях, живи примамки от инвазивни чужди видове съгласно актуалния списък на инвазивни чужди видове на Европейския съюз и живи примамки от определени неместни видове.

Любителски риболов ще може се извършва само при спазване на следните условия:

  • да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;
  • да използват не повече от 2 броя въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;
За повече полезна информация, харесайте страницата ни във Фейсбук
Виктор Павлов