сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
БабхБез категория

Очертаха 20 км инфектирана зона в Силистренско и Добричко

Започва претърсване за болни или умрели диви прасета от БАБХ

Заради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловенЗаради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловен
4.42ХилядиЧетения
NivaBG.com

В Силистра бяха набелязани мерки за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете в т.нар. заден двор, както и във фермите и индустриалните комплекси. Това стана на извънредно заседание на Областна комисия по епизотии, заедно с Областен кризисен щаб, във връзка с намирането на българска територия, край Кайнарджа, на диво прасе, умряло от вируса на африканска чима по свинете.

Д-р Цвятко Александров от Българска агенция по безопасност на храните и д-р Себахтин Халид, директор на ОД към БАБХ са представиха фактическата обстановка по повод случая, който е от 18 октомври, с доказана проба от 23 октомври.

Определена е инфектирана зона от 20 км, в която влизат населени места от общини от областите Силистра – Силистра, Кайнарджа, Алфатар, и Добрич – Крушари, Тервел. Определена е и 20- буферна зона, включващо още общините Дулово, Алфатар, Генерал Тошево, Ситово, Тервел.

Предстои актуализиране на списъците с отглеждани при домашни условия свине. Ще бъде проведено претърсване за болни или умрели диви прасета при строг ред с участието на Областната дирекция на БАБХ, горско стопанство, граничните власти и ловните дружинки.

NivaBG.com
Виктор Павлов