сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Огнище на африканска чума по свинете в Добрич

Избиват около 60 диви прасета и хищници в оградено стопанство в землището на Българево

Заради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловенЗаради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловен
4.15ХилядиЧетения
NivaBG.com

Африканска чума по свинете (АЧС) достигна и до Добрич. Там е констатирано огнище на заразата в оградено ловно стопанство в землището на село Българево, обяви Българската агенция по безопасност на храните.

Инфекция с вируса е установена при четири диви прасета, отстреляни в стопанството от ловци от Ловно сдружение „Зеленка”. Ловът е проведен в ограденото съоръжение с площ 1010 дка през изминалия уикенд.Трите проби на отстреляните прасета са били отрицателни. В неделя  е установено,че  4 от животните са заразени.
Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията.

Около 60 прасета от ограденото пространство ще бъдат унищожени този уикенд. Ще бъдат отстреляни и всички хищници – чакали, лисици и др. Труповете ще бъдат загробени в подготвени трупни ями.

Предстои да бъде направен обход около оградата на съоръжението, за да се види дали има процепи, през които могат да се промъкнат животни. Създадени са зони за ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине.
Заради опасност от разпространение на болестта, от вчера в община Каварна се колят масово прасета, това е съобщила в щаба кметът на Каварна Нина Ставрева.

По думите й, стопаните проявявали разбиране. В двете общини има общо около 500-600 прасета в задните дворове. В двете общини няма животновъдни комплекси, най-близкият е в община Генерал Тошево.

NivaBG.com
Виктор Павлов